Valitse sivu

Uniapnea seulonta ja uniapneaa sairastavien seuranta ovat tärkeä osa työterveyshuollon toimintaa.

Hoitamaton uniapnea voi muodostaa merkittävän työ- ja liikenneturvallisuusriskin. Uniapnean seulonta ja hoidon seuranta ovat tärkeä osa työterveyshuollon työkyvyn tukemisen ja ylläpitämisen tavoitteiden kannalta. Uniapneaa sairastavan on joskus vaikeaa itse tunnistaa taudin aiheuttamaa poikkeavaa väsymystä. Osa uniapneapotilaista kokee kognitiivisen toimintakyvyn huonontumista esim. tarkkaavuuden ylläpitämisessä, reaktionopeudessa, toiminnanohjauksessa, muistissa ja psykomotorisessa suoriutumisessa. Tutkimusten mukaan edellä mainitut oireet ovat yhteydessä työkyvyn heikentymiseen ja lisääntyneeseen onnettomuusriskiin. Hoitamaton uniapnea tulee huomioida myös työturvallisuuden riskitekijänä. Erityistä valppautta vaativissa ammateissa tulisi työterveyshuollon terveystarkastuksiin liittää uniapnean seulonta ja riittävän vireydentilan arviointi osana tarkastuksen sisältöä ja tavoitteita.

Uniapneatutkimukset ja yöpolygrafia

Uniapnea-tutkimuksiin saat tarvittaessa lähetteen hoitavalta lääkäriltäsi. Tutkimukset aloitetaan viiveettä ja niiden aikana Sinua ohjaa yöpolygrafia- tutkimuksiin erikoistunut työterveyshoitaja.

Yöpolygrafia tarkoittaa yön aikana tehtävää tutkimusta, jossa voidaan mitata unenaikaista hengitystä ja jalkojen liikkeitä. Tutkimus​ tehdään yleensä kotona.

Yöpolygrafia on keino selvittää unenaikaisia hengityshäiriöitä, eli miten hengitys yön aikana sujuu. Lääkäri voi epäillä uniapneaa tai haluaa tutkia syitä päiväaikaan esiintyvään voimakkaaseen väsymykseen.

Yöpolygrafia-laite kotiin

Yöpolygrafia tutkimuksessa käytetään laitetta, jonka saat yöksi käyttöösi. Laitteen saat Kipinä Terveyden työterveyshoitajalta, joka opastaa Sinulle laitteen käytön henkilökohtaisesti ja saat ohjeet mukaan kotiisi. Samalla sovitaan laitteen palauttamisesta.

Kipinä Terveys yöpolygrafia- tutkimuksen hinta on työterveys- ja yksityisasiakkaillemme 339€. Hinta sisältää työterveyshoitajan ohjauksen ja neuvonnan sekä laitteen.

Lisätietoja uniapneatutkimuksista saat Kipinä Terveyden omalta työterveyshoitajaltasi.

Voit olla yhteydessä myös ajanvaraukseemme puh: 044 0870710, josta Sinut ohjataan asiantuntijalle.